Kommunal millionstøtte til koncert på kant med loven
ODENSE: Odense Kommune står tilbage med et forklaringsproblem, efter at kommunen gav økonomisk støtte til en koncert med verdensstjernerne Sting og Paul Simon i marts 2015 og overførte millioner af kroner til arrangøren Odense Sport & Event (OSE). Det vurderer to førende forvaltningseksperter.
Fyens Stiftstidende kan tirsdag afsløre, hvordan de to tætte samarbejdspartnere måtte være kreative, for at kommunen kunne leve op til et mundtligt løfte om et tilskud på 4,5-5 mio. kr., og hvordan kommunen til sidst endte med at overføre to mio. skattekroner til selskabet som betaling for ydelser, kommunen i dag ikke kan dokumentere har fundet sted.
Odense Kommune undskylder sig med, at modydelserne ikke er blevet journaliseret i det kommunale system, men fastholder, at odenseanerne har fået noget for pengene.
Eksperter: Ikke godt nok
Det er langt fra godt nok, lyder det fra førende eksperter i offentlig forvaltning, der mener, at sagen kan få konsekvenser for både kommunen og OSE, der har den fynske rigmand Niels Thorborg som hovedejer og bestyrelsesformand.
- Det er et lovbrud. Hvis man efter lang tids søgning efter mails og materiale stadig ikke kan finde noget, må man gå ud fra, at det ikke findes, fastslår Roger Buch, forvaltningsekspert og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Mundtligt tilsagn fra stadsdirektør
Avisen har efter mere end en måneds tovtrækkeri fået aktindsigt i en omfattende mailkorrespondance mellem kommunen og OSE, der blandt andet omfatter fodboldklubben OB, Odense Congress Center samt koncertarrangøren JVB. Aktindsigten viser, at det var Odense Kommunes tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen, der i februar 2014 gav OSE et mundtligt tilsagn om et tilskud på op til 5 mio. kr. til koncerten fra kommunens nye vækstsatsning, Odense&Co.
I det følgende år forhandlede Odense&Co og OSE om aftalen, hvor kommunens eventchef flere gange advarede om juridiske faresignaler. Modellen blev løbende ændret, så aftalen til sidst bestod af et sponsorat til koncerten på én mio. kr. samt en underskudsgaranti på 1,5 mio. kr., som kommunen vidste ville komme til udbetaling, fordi koncerten var budgetteret med et stort underskud.
Derudover indgik den nye stadsdirektør, Stefan Birkebjerg Andersen, en underhåndsaftale med OSE for de sidste to millioner, som blandt andet omfattede køb af rådgivningsydelser og et forhøjet sponsorat til fodboldklubben OB. Men i dag kan kommunen altså ikke fremvise skriftlig dokumentation for, at der er leveret ydelser for de to millioner kroner.
Intet skriftligt materiale
Stadsdirektør i Odense Kommune Stefan Birkebjerg Andersen erkender, at kommunen ikke har kunnet finde skriftligt materiale, der dokumenterer, at ydelserne er leveret, men mener, at det er dokumentation i sig selv, at parterne mundtligt bekræfter, at ydelserne har fundet sted, og at der foreligger fakturaer på ydelserne.
Den logik afviser Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.
- Det her ligner et alvorligt lovbrud. Det lyder ikke som om, at tingene er gået lidt hurtigt, og man derfor er kommet til at lave en fejl, der ikke lige var efter bogen. Det lyder modsat meget velovervejet og kalkuleret. Det lyder som embedsmisbrug, og det er noget, man kan pådrage sig et ansvar for som embedsmand, siger han til Fyens Stiftstidende.
Avisen har forsøgt at få interview med alle de centrale personer i sagen, men flere af dem har takket nej. Det gælder fra Odense Kommune borgmester Anker Boye (S), tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen, eventchef i Odense&Co Ronnie Hansen og fra Odense Sport & Event adm. direktør Ole Bang Nielsen samt virksomhedens tidligere udviklingschef Tue Kempf.
Til Statsforvaltningen
Odense Kommune vil nu bede Statsforvaltningen gå sagen igennem.
- Det er både min og den kommunale forvaltnings opfattelse, at den samlede aftale om støtte til dobbeltkoncerten med Paul Simon og Sting holder sig inden for gældende lovgivning, siger kommunaldirektør Stefan Birkebjerg i en pressemeddelelse ifølge Fyens Stiftstidende.
- Men jeg har vurderet, at det er rigtigt, at Statsforvaltningen også vurderer sagen, hvorfor jeg nu vil tage initiativ til at oversende sagen og den tilhørende dokumentation til behandling i Statsforvaltningen, tilføjer han.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.